Toetsenbord herstellen op windows

admin

a close up of a keyboard with many letters

Het toetsenbord van je computer is een essentieel onderdeel van de gebruikerservaring. Soms kunnen er echter problemen optreden, zoals het weergeven van verkeerde tekens of het vertonen van vreemd gedrag. Deze situaties kunnen uiterst frustrerend zijn, maar gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om je toetsenbord te resetten en te herstellen naar zijn normale functionaliteit. In dit artikel zullen we diepgaand ingaan op hoe je deze problemen kunt aanpakken op Windows-systemen.

Toetsenbord vertoont verkeerde tekens en vreemd gedrag

Je zit achter je computer, klaar om te typen, maar tot je frustratie merk je dat het toetsenbord vreemde tekens weergeeft. Misschien verschijnen er accenten in plaats van gewone letters, of komen er cijfers tevoorschijn in plaats van symbolen. Dit is een veelvoorkomend probleem en kan te maken hebben met verschillende factoren, zoals taalinstellingen, hardwarestoringen of softwareconflicten.

Stap 1: Controleer je taalinstellingen

Een van de meest voorkomende oorzaken van verkeerde tekens op het toetsenbord is een onjuiste taal- of toetsenbordindeling. Windows biedt ondersteuning voor meerdere talen en toetsenbordindelingen, wat soms kan leiden tot verwarring.

  1. Ga naar het “Start” menu en open de “Instellingen”.
  2. Klik op “Tijd & Taal” en selecteer “Taal” in het linkerpaneel.
  3. Controleer of de juiste taal bovenaan de lijst staat. Als dit niet het geval is, voeg dan de juiste taal toe en verwijder onnodige talen.

Stap 2: Toetsenbordindeling aanpassen

Naast de taalinstellingen moet je ervoor zorgen dat de juiste toetsenbordindeling is geselecteerd.

  1. Ga naar hetzelfde “Tijd & Taal” menu.
  2. Klik dit keer op “Typen” in het linkerpaneel.
  3. Onder “Toetsenbordindeling” kun je de gewenste indeling selecteren. Zorg ervoor dat de indeling overeenkomt met het fysieke toetsenbord dat je gebruikt.

Stap 3: Toetsenbordstuurprogramma’s bijwerken

Verouderde of beschadigde toetsenbordstuurprogramma’s kunnen ook leiden tot onjuiste tekens en vreemd gedrag. Het bijwerken van deze stuurprogramma’s kan helpen het probleem op te lossen.

  1. Druk op de toetsencombinatie “Windows + X” en kies “Apparaatbeheer”.
  2. Zoek naar “Toetsenborden” en klik op het uitklapmenu om je toetsenbord(en) uit te vouwen.
  3. Klik met de rechtermuisknop op je toetsenbord en selecteer “Stuurprogramma bijwerken”.

Stap 4: Sneltoetsen om je toetsenbord te resetten

Heb je gemerkt dat je toetsenbord vreemd doet en wil je het terugbrengen naar de vertrouwde instellingen waarbij de ‘standaard’ tekens worden getoond? Er is een eenvoudige oplossing. Houd de CTRL- en SHIFT-toetsen tegelijkertijd ingedrukt. Voor degenen met een Belgisch toetsenbord is de combinatie ALT+SHIFT de juiste keuze om de tekens terug te zetten naar hun oorspronkelijke staat.

Met deze handige combinatie zouden de instellingen van je toetsenbord nu hersteld moeten zijn naar de oorspronkelijke staat, waardoor de tekens weer op de gebruikelijke manier worden weergegeven.

Stap 5: Fysieke inspectie

Als alle softwarematige stappen geen oplossing bieden, is het de moeite waard om je toetsenbord fysiek te inspecteren op eventuele schade of vuil. Stof en vuil kunnen de werking van de toetsen belemmeren.

Toetsenbord nog steeds in de war?

Een toetsenbord dat verkeerde tekens weergeeft of vreemd gedrag vertoont, kan een vervelend probleem zijn, maar gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om het op te lossen. Door je taalinstellingen te controleren, toetsenbordindelingen aan te passen, stuurprogramma’s bij te werken, systeemherstel uit te voeren en mogelijke malware te verwijderen, kun je de normale functionaliteit van je toetsenbord op een Windows-systeem herstellen. Als alle pogingen mislukken, kan het raadzaam zijn om professionele hulp in te schakelen of te overwegen om een nieuw toetsenbord aan te schaffen.