Zo maak je simpel kabeljauw uit de oven

admin

Updated on:

gourmet, fish, fillet

Kabeljauw is een veelzijdige en smaakvolle vis die zich uitstekend leent voor bereiding in de oven. Dit gerecht is niet alleen eenvoudig te maken, maar ook verrassend lekker en gezond. Met een paar eenvoudige ingrediënten en wat basiskookvaardigheden, kun je in een handomdraai een heerlijke kabeljauw uit de oven op tafel zetten. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het proces van het bereiden van deze smakelijke maaltijd.

Stap 1: Ingrediënten verzamelen

Voor het maken van kabeljauw uit de oven heb je slechts enkele ingrediënten nodig:

  • Verse kabeljauwfilets
  • Olijfolie
  • Citroensap
  • Knoflook (optioneel)
  • Zout en peper
  • Verse kruiden zoals tijm, rozemarijn of peterselie (optioneel)

Stap 2: Voorbereiding van de kabeljauwfilets

Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden Celsius. Terwijl de oven opwarmt, plaats je de kabeljauwfilets op een snijplank en dep je ze voorzichtig droog met keukenpapier. Dit helpt om een knapperige buitenkant te creëren tijdens het bakken.

Stap 3: Kruiden en smaaktoevoeging

Voor extra smaak kun je ervoor kiezen om de kabeljauwfilets te kruiden met zout, peper en eventueel gehakte knoflook. Het toevoegen van verse kruiden, zoals tijm of rozemarijn, geeft een aromatische dimensie aan het gerecht. Besprenkel de filets vervolgens met een scheutje olijfolie en een vleugje citroensap voor een frisse en lichte smaak.

Stap 4: Bakken in de oven

Plaats de voorbereide kabeljauwfilets op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Zorg ervoor dat de filets elkaar niet overlappen, zodat ze gelijkmatig kunnen bakken. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en laat de kabeljauw gedurende ongeveer 15-20 minuten bakken. De exacte baktijd kan variëren afhankelijk van de dikte van de filets.

Stap 5: Controleer op gaarheid

Om te controleren of de kabeljauw gaar is, kun je een vork in het midden van een filet steken en voorzichtig draaien. Als de vis gemakkelijk uit elkaar valt en een mooie witte kleur heeft, is hij klaar om geserveerd te worden. Zorg ervoor dat je de vis niet te lang bakt om uitdroging te voorkomen.

Stap 6: Serveren

Haal de kabeljauwfilets voorzichtig uit de oven en schik ze op serveerborden. Garneer met verse kruiden en een extra scheutje citroensap voor een mooie presentatie en een verfrissende smaak. Serveer de kabeljauw met bijgerechten zoals gestoomde groenten, aardappelpuree of een lichte salade.

Maak simpel kabeljauw uit de oven voor verschillende gelegenheden

Kabeljauw uit de oven is een eenvoudig en smakelijk gerecht dat geschikt is voor zowel doordeweekse diners als speciale gelegenheden. Met minimale inspanning en basisingrediënten kun je een heerlijke maaltijd op tafel zetten die indruk zal maken op je familie en gasten. Probeer dit recept eens uit en ontdek zelf hoe deze simpele bereidingswijze je kabeljauw tot een culinair hoogtepunt kan brengen!